Solido Wonen
Image default
Woning en Tuin

Een weerhuisje met een mooi en verfijnd design

We zijn allemaal wel bekend met de verschillende soorten klokken die er zijn, maar er zijn ook nog andere apparaten waarmee bepaalde zaken gemeten en op weergegeven kunnen worden, zoals bijvoorbeeld weerhuisjes. Een weerhuisje is een object dat je in huis kan plaatsen en waarop je de temperatuur kan zien. In de meeste gevallen is het weerhuisje voorzien van verfijnde details en een mooi design. In de echte ouderwetse weerhuisjes wordt er gebruik gemaakt van een traditionele techniek, waarbij er onder andere met schapendarm en paardenhaar wordt gewerkt. Deze attributen vervormen door de temperatuur en de luchtvochtigheid, waardoor het weerhuisje op de juiste manier werkt. Tegenwoordig wordt er meer gebruik gemaakt van moderne materialen die vaak accurater werken.

 

Een weerhuisjes meet de temperatuur en luchtvochtigheid

Het weerhuisje wordt niet alleen gebruikt om de temperatuur te meten, maar geeft ook vaak de luchtvochtigheid aan. De temperatuur in combinatie met de luchtvochtigheid kan een indicatie geven van mogelijke regen die in de lucht hangt en helpt ook bij het bepalen van de gevoelstemperatuur, die lang niet altijd op hetzelfde niveau ligt als de daadwerkelijke temperatuur. Weerhuisjes bestaan al honderden jaren. Zonder dat het precieze ontstaan is terug te leiden wordt er geschat dat er al rond 1500 gebruik gemaakt werd van deze bijzondere weermeters.

 

Traditioneel design

Weerhuisjes zijn van oudsher zeer traditioneel vormgegeven in de stijl van het Zwarte Woud in Duitsland. Deze stijl is terug te vinden in de manier waarop het huisje is ontworpen, maar ook zeker in de poppetjes die hierbij zijn geplaatst en vaak volledig in traditionele kledij gehuld zijn. De meeste weerhuisjes werken op een manier, waarbij er bij droog en warm weer een vrouwelijke poppetje naar buitenkomt en bij een hoge luchtvochtigheid en meer kans op regen en koude temperaturen er een traditioneel gekleed mannetje naar buiten komt.

 

Een uniek object voor in het interieur

De weerhuisjes die tegenwoordig nog gebruikt worden binnen het interieur werken nog zeer goed, maar worden minder als dusdanig gebruikt. Weerhuisjes hebben meer een rol als onderdeel van het interieur en worden meer voor de sier gebruikt dan voor de functionele werking. Het detail niveau van de weerhuisjes is vaak van een zeer hoog niveau en met een weerhuisje haal je dan ook echt een uniek attribuut in huis.