Solido Wonen
Image default
Woonkamer

Radio en televisie

Qua invloedrijke media van de afgelopen decennia staan de radio en televisie hoog op de ranglijst. Er zijn een aantal overeenkomsten te noemen, maar ook zijn er genoeg verschillen. Als we kijken naar de arbeidsintensiteit is het maken van een radio programma minder tijdrovend dan het maken van een televisieprogramma, hier komt meer bij kijken. Doordat de televisie naast audio ook visueel is, wekt televisie makkelijker de interesse van mensen. Radio is daarentegen sneller en actueler dan de televisie. Beide media hebben zo hun ‘voor- en nadelen’. Het is ook maar net waar je van houdt.

Voor zowel televisie als radio is een groot aanbod uit verschillende zenders. Qua televisiezender zijn  NPO 1, 2 en 3 over het algemeen wat ‘serieuzer’. Politieke programma’s en talkshows zal je op deze zenders sneller tegenkomen. Ook informatieve programma’s die wat dieper op een bepaald onderwerp in gaan zal je hier sneller tegenkomen dan op commerciële zenders als RTL 4, RTL 5 en SBS 6. Deze besteden natuurlijk ook wel aandacht voor het nieuws, maar het is iets oppervlakkiger. Ze zijn meer gericht op het amuseren van de kijker en hebben hierdoor ook een andere doelgroep. Verder bestaan er natuurlijk nog talloze zenders, waaronder betaalde televisie.

Betaalde radio zenders zal daarentegen niet zien. Radio is gratis en zal dit ook altijd blijven. Ook qua radiozenders is het maar net waar je naar op zoek bent. Mensen die in de auto naar serieuze gesprekken over de economie en het zakenleven willen luisteren kiezen vaak voor Business Nieuws Radio, BNR. Maar als je meer van een muziekje in de auto bent is skyradio luisteren een betere optie. Zij zenden, op een nieuwsonderbreking en wat reclame na, alleen maar muziek uit. De jongere luisteraars geven juist vaak weer de voorkeur aan radio 538. Leuke programma’s afgewisseld met de nieuwste muziek zorgen ervoor dat hun doelgroep meer in het jongere segment ligt.

http://radioguide.fm