Solido Wonen
Image default
Woonkamer

Tapijt kopen

Een tapijt is vloerbedekking van textiel die bestaat uit een drager van jute of kunststof waarop een bovenkant, de pool, is aangebracht van losse draadeinden of lussen van bijvoorbeeld wol, kunstgaren, katoef of sisas. Wilt u een tapijt kopen dan kan dit kamerbreed zijn dit is van muur tot muur tapijt. Een tapijt is meestal 4meter breed. Een tapijt kan ook een karpet een los vloer- of wandkleed zijn. Het heeft dezelfde samenstelling als tapijt en vaak geknoopt of geweven in een patroon of voorstelling.

Het woord tapijt is afkomstig van het Perzische woord tafta dit betekent geweven. In het Proto-Indisch is dit woord taxta te vergelijken met textiel.

Met tapijt kopen zijn er nog verschillende varianten van een tapijt bijvoorbeeld:

–          Aubussontapijt, vaak een decoratief wandtapijt met een afbeelding. Het weven gebeurd door een lissier. Er wordt handgekleurd garen gebruikt. Het proces duurt lang en is erg kostbaar.

–          Perzisch tapijt, een Perzisch tapijt wordt gerekend tot de vroegere toegepaste kunst. Perzische tapijten zijn te onderscheiden in: met de hand geweven stuk zonder pool. Met hand gemaakt en geknoopt.

–          Kaukasisch tapijt, hebben geometrische patronen, vaak met een fantasierijke en overvloedige manier van expressie. Soms zitten er gebogen dier- en patroonfiguren in de tapijten.

–          Turkmeens tapijt, de schering is gemaakt van wol met herhaalde patronen met gl-motieven en vaak heeft het tapijt bredere randen op de korte zijden en niet op de lange zijden. De schaal van rood tot paars tot bruin zijn dominerende kleuren op het tapijt.

–          Bulachi tapijt, heeft vaak kleine levendige patronen. Vele zijn gebedstapijten. De overheersende kleuren op het tapijt zijn rood, bruin en donkerblauw. Schering is gemaakt van wol of een mengsel van wol en geitenhaar. De nieuwere tapijten hebben een schering gemaakt van katoen.

–          Franse tapijt, tapijten werden vroeger versierd met bloemen, vaak in vazen en manden, maar ook militaire motieven en architectuur motieven waren te zien.

Met een tapijt kopen is er ook een methode van leggen of aanbrengen:

–          Lijmen op vloer of speciale onderlaag.

–          Plakken met dubbelzijdig plakband langs de randen.

–          Nieten. Behalve bij trappen wordt deze methode bijna niet meer gebruikt.

–          Vast zetten op spijkerlatten langs de randen van de kamer. De latten worden om de beur op de grond vast gelijmd of gespijkerd. Hierna spant men het tapijt met een spanner, deze methode wordt ook wel spannen genoemd.

–          Geheel los. In kleinere ruimten wordt deze methode gebruikt. Door genoeg meubelen op het tapijt te zetten blijft het tapijt gewoon liggen. Het is ook eenvoudig om het tapijt weer te verwijderen zonder lijmresten op de vloer.

http://4yourliving.nl/vloerbedekking/